2/3 Amerikan Konsolosluğuna giderken
Eğer formları doldurup randevu aldıysanız artık vize görüşmesine hangi belgeler ile gitmeliyim sorusu aklınızı kemiriyor olabilir.
Cevaplamaya çalışayım.
Genellikle belgelere bakılmıyor olsa da belgesiz gitmek çok risklidir. Belge listesi bir hayli uzun olabilir. Durumunuza ya da başvuru türünüze göre size uygun olanları seçebilirsiniz. Ben burada Turist başvurusunu değerlendireceğim. Ancak şunu en baştan belirtmeliyim ki sizinle görüşecek olan konsolosluk görevlisinin ana kaygısı “Bu kişi ABD’ye giderse geri döner mi?” şeklinde. O kişiyi ikna etmek için gerekli kanıtlar ana başlıklar olarak; para, iş, aile bağlarınızdır. Bu bilgileri tedarik ederseniz muhtemelen vizenizi alırsınız. Mantığa sığmayacak şekilde gerçekleşen durumlar da olmakta. Benim de 2007 yılında başıma geldiği gibi aynı belge ve bilgilerle bir konsolosluk görevlisi vize vermezken, diğeri vize verebiliyor.
- ABD seyahatine uygun geçerli pasaport.
- DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun onay sayfası.
- Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet 5 x 5 cm renkli vesikalık fotoğraf
- Amerika Birleşik Devletleri’ne başka bir amaçla girmedikçe eşlik eden aile üyeleri duruma göre bir evlilik cüzdanı (eş için) ve/veya nüfus cüzdanı (21 yaş altındaki evli olmayan çocuklar için) sunmalıdır.
- Seyahatinizin detaylarını gösteren rezervasyonlar (uçak bileti, otel bileti, araba kiramala vb) [uçak bileti konusunda şu parantezi açmalıyım. Bu rezervasyonu vize görüşmesinden bir gün önce THY’nin çağrı merkezinden yaptırıp onayın e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bir gün önce dedim çünkü THY’nin rezervasyonları en fazla 24 saat geçerli.]
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabileğenizi gösteren belgeler
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı. (Tapu, araba, Bankada mal varlığı ve aylık, yıllık gelir gösteren belgeler, Eğer bir şirketiniz varsa ona dair belgeler. Mesela Vergi Levhası, ticaret sicil gazetesi vb.)
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
Özetle DS-160 formunu doldururken yazmış olduğunuz bilgileri belgelemeniz bekleniyor.
Eğer vize alırsanız vizeniz onaylandı başlıklı bir küçük A5 ebatında bir kağıt verecekler ve vizesi yapıştırılmış pasaportunuz başvuru esnasında seçtiğiniz PTT şubesine gönderilecek. Pasaportunuz olağanüstü bir durum olmadıkça 7 gün içinde elinizde olacaktır.
Eğer vize alamazsanız size yine aynı ölçülerde bir evrakı pasaport ve diğer evraklarınızla birlikte geri vereceklerdir. Geçmiş olsun diyeyim şimdiden.
Daha detaylı bilgi için ABD konsolosluğunun kendi websitesini ziyaret edebilirsiniz. Link
Serinin üçüncü yazısında Görüşme günü Notlarını ifade etmeye çalışacağım.